rukomet (uopšteno)

Egipat

rukomet123 | 25 Maj, 2017 18:43

 Egipat (arap. مصر‎), ili zvanično Arapska Republika Egipat (arap. جمهوريّة مصر العربيّة, مصر, O ovoj zvučnoj datoteci poslušaj Misir/Masr , izg. na jeziku starog Egipta: Kemet , izg. na koptskom: Kimi) je transkontinentalna država čiji veći deo teritorije leži u severoistočnoj Africi,[2] a manji deo (Sinajsko poluostrvo) nalazi se na području jugozapadne Azije. Egipat pokriva površinu od oko 1.001.450 km². Na zapadu se graniči sa Libijom, na jugu sa Sudanom, na severu sa Sredozemnim morem, a na istoku sa Izraelom i Gazom. Nekada se u srpskom jeziku Egipat nazivao Misir i taj naziv se zadržao u starijim knjigama i poeziji.

Procena broja stanovika Egipta za jul 2009. je 83.082.869.[3] Egipat je 16. država po broju stanovnika u svetu[4], a treća u Africi (posle Nigerije i Etiopije). Glavni grad je Kairo sa 17,8 miliona stanovnika u širem području[5]

Egipat je poznat po svojoj antičkoj civilizaciji i po nekim poznatijim svetskim spomenicima. Blizu Kaira nalaze se Sfinga i Velike piramide. U okolini grada Luksora, u centralnom Egiptu, nalazi se veliki broj antičkih arheoloških nalazišta kao što su hram u Karnaku i Dolina kraljeva. Danas je Egipat važan politički i kulturni centar Bliskog istoka.[6][7][8]

 

Rukomet

rukomet123 | 25 Maj, 2017 18:32

Rukomet (engl. Handball) je ekipni sport sa loptom, u kom se takmiče dve ekipe sa po 7 igrača (6 igrača u polju + 1 golman) na svakoj strani. Igra traje dva puta po 30 minuta, a cilj je dati više golova od protivnika. Lopta se između igrača dodaje rukama slično kao u košarci ali sa nešto manjom loptom i uz drugačija pravila vođenja lopte.

Moderni rukomet se obično igra u zatvorenim dvoranama, dok na otvorenom postoje varijante u oblicima velikog rukometa i Češkog rukometa (koji su se češće igrali u prošlosti), kao i rukometa na peskuAmerički rukomet i Irski rukomet su potpuno drugačiji sportovi od rukometa.

Igra je veoma brza i uključuje kontakt telom kada odbrambeni igrači pokušavaju zaustaviti napadače da priđu golu. Kontakt je jedino dozvoljen kada je odbrambeni igrač potpuno ispred napadača, tj. između napadača i gola. Bilo kakav kontakt sa strane ili otpozadi se posebno smatraju opasnim, i za to se dobijaju kazne. Kad odbrambeni igrač uspešno zaustavi napadača, igra se zaustavlja i tim koji napada nastavlja igru sa mesta prekršaja ili linije devet metara. Za razliku od košarke, gde je igračima dozvoljeno da naprave 5 faulova u igri (6 u NBA), rukometašima je dozvoljen neograničen broj prekršaja, koji remete ritam napadačkog tima i smatraju se dobrom odbranom. Rukomet je takođe veoma grub sport.

Golovi se postižu veoma često; obično obe ekipe postignu minimalno po 20 golova, a nije neuobičajeno da obe ekipe postignu i više od 30 golova. Ovo nije bio slučaj u ranijoj istoriji igre, ali je ofanzivna igra poboljšana od kraja 1980-ih, posebno korišćenje kontranapada posle neuspelog napada drugog tima, tako da je broj golova porastao.

Čestitamo

rukomet123 | 25 Maj, 2017 18:23

Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb