rukomet (uopšteno)

Rukomet

rukomet123 | 25 Maj, 2017 18:32

Rukomet (engl. Handball) je ekipni sport sa loptom, u kom se takmiče dve ekipe sa po 7 igrača (6 igrača u polju + 1 golman) na svakoj strani. Igra traje dva puta po 30 minuta, a cilj je dati više golova od protivnika. Lopta se između igrača dodaje rukama slično kao u košarci ali sa nešto manjom loptom i uz drugačija pravila vođenja lopte.

Moderni rukomet se obično igra u zatvorenim dvoranama, dok na otvorenom postoje varijante u oblicima velikog rukometa i Češkog rukometa (koji su se češće igrali u prošlosti), kao i rukometa na peskuAmerički rukomet i Irski rukomet su potpuno drugačiji sportovi od rukometa.

Igra je veoma brza i uključuje kontakt telom kada odbrambeni igrači pokušavaju zaustaviti napadače da priđu golu. Kontakt je jedino dozvoljen kada je odbrambeni igrač potpuno ispred napadača, tj. između napadača i gola. Bilo kakav kontakt sa strane ili otpozadi se posebno smatraju opasnim, i za to se dobijaju kazne. Kad odbrambeni igrač uspešno zaustavi napadača, igra se zaustavlja i tim koji napada nastavlja igru sa mesta prekršaja ili linije devet metara. Za razliku od košarke, gde je igračima dozvoljeno da naprave 5 faulova u igri (6 u NBA), rukometašima je dozvoljen neograničen broj prekršaja, koji remete ritam napadačkog tima i smatraju se dobrom odbranom. Rukomet je takođe veoma grub sport.

Golovi se postižu veoma često; obično obe ekipe postignu minimalno po 20 golova, a nije neuobičajeno da obe ekipe postignu i više od 30 golova. Ovo nije bio slučaj u ranijoj istoriji igre, ali je ofanzivna igra poboljšana od kraja 1980-ih, posebno korišćenje kontranapada posle neuspelog napada drugog tima, tako da je broj golova porastao.

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb